PÅ SCEN
Föreställningar
Här hittar du alla föreställningar som spelas på Stjärnkalaset. Föreställningarna ligger i tidsordning. Du kan sortera efter ålder genom att välja ålderskategorier. Tips! För att komma tillbaka till hela listan klickar du på Alla.
Mitt eget spår
När du klickar på Lägg till i mitt eget spår på föreställningarna hamnar dessa till höger på sidan. Tips! Om du ångrar dig klickar du på krysset efter namnet på föreställningen så tas den bort.

ATT BOSSA EN BITCH

Presenteras av Unga Roma

INFO: Ålder: från 13 år – Spelas: kl 10.30–11.25 – Scen: Teater Pero, stora – Speltid: 55 min

På en catwalk i Padua är allting till salu. Kläder, klockor, krims, krams och Katarina. Ja, faktiskt, Katarina är också till salu. För så går det till i staden Padua, där är människorna ägda eller äger.
Med mycket humor, rap, kärlek och ilska vill vi väcka skratten och gråten och ställa frågor om känslor, mode och kroppsliga kroppar.

”Fuck you, patriarkatet. Unga Romas ”Att bossa en bitch” är något mycket sällsynt: en pjäs som går helt i takt med sin samtid.” skrev GT

Läs mer...

BETWEEN

Presenteras av UngaTur

INFO: Ålder: årskurs 6 och årskurs 7 – Spelas: kl 11.00–11.45 – Scen: Aliasteatern – Speltid: 45 min

I BETWEEN möter vi Ana, som nyligen förlorat en vän. Publiken får tillsammans med Ana färdas ut i människans grundläggande frågeställningar om den egna existensen i förhållande till tid, rum och sorg.
BETWEEN spelas i ett intimt scenrum där publiken genom hörlurar, rörelser och ett perspektivförskjutande narrativ får bli Ana en stund. Hur är det i hennes flickrum, hur känns minnet av skolgården och vad händer egentligen i din egen handflata?
I BETWEEN fortsätter UngaTur arbetet som påbörjades i 2015 års produktion DU VET HAVSDJUPEN där vi tillsammans med Anne Jonsson och Moa Backman undersökte flickskapet.

Läs mer...

HOPPET – för jag dog inte

Presenteras av Pantomimteatern

INFO: Ålder: från 10 år – Spelas: kl 13.00–13.50 – Scen: Teater Påfågeln – Speltid: 50 min

Vi möts på nyheterna, på bussen, i skolan. Barn som har flytt ensamma har en historia att berätta: om en barndom som inte fick fortsätta, om krig och flykt. Nu är deras historier en del av vår gemensamma historia.

Pantomimteatern har lyssnat till några av berättelserna. De handlar om lyckan över ett par nya sneakers, om längtan efter familjen och kompisarna, om bottenlös rädsla och ensamhet. Men förunderligt nog också om ett hopp som vägrar dö. Pantomimteatern vill ge röst åt några av de här barnens erfarenheter i en ordlös och visuell, fartfylld föreställning.

Läs mer...

SPRÅKET

Presenteras av 4:e teatern

INFO: Ålder: Högstadiet & gymnasiet- Spelas: kl 14.30–15.30 – Scen:Teaterstudio Lederman – Speltid: 60 min

OM SPRÅK OCH MAKT Under en interaktiv temadag undersöker 4:e teatern hur förskjutningar av ords betydelser kan normalisera åsikter som tidigare uppfattas som extrema.
Temadagen består av en föreläsning samt en interaktiv gestaltningsuppgift.

Läs mer...

ONDSKAN/EVIL

Presenteras av Arin Teaterproduktion

INFO: Ålder: 14-19 år – Spelas: kl 16.00–17.10 – Scen: Teaterstudio Lederman – Speltid: 70 min

Eriks vardag är fylld av våld, slagen av sin far och gängledare i skolan. Men när några av medlemmarna blir tagna på bar gärning för stöld blir ledaren relegerad och möjligheten till ett nytt liv öppnar sig. Erik skickas iväg till internatskolan Stjärnsberg fast besluten att lämna våldet bakom sig.

På Stjärnsberg blir han bästa vän med den studiebegåvade Pierre. Erik studerar flitigt och försöker bli accepterad på skolan. Men verkligheten vill annorlunda. Skolan styrs genom ”kamratuppfostran” och när Erik vägrar att rätta in sig i ledet börjar de äldre eleverna trakassera Pierre med allt grövre medel. Erik ställs inför för ett ödesdigert val: att tiga still och rädda sig själv eller med alla medel bekämpa ondskan och rädda sin bästa vän.

Läs mer...

PUSS & SNUSK

Presenteras av Ung Utan Pung

INFO: Ålder: från 13 år och uppåt – Spelas: kl 16.15–17.15 – Scen: Teater Bristol – Speltid: 60 min

Om kärlek, sex och relationer. Succéklassikern Puss & Snusk är en underhållande show om kroppsfixering, ideal, komplex, kärlek och svartsjuka. En befriande föreställning om normer och kulturkrockar mellan könen.
Ung utan pungs föreställningar används ofta till temadagar men är framför allt en möjlighet att bjuda på teater som engagerar, öppnar dörrar och lockar till nya möten och kulturupplevelser. Succéklassikern ”Puss och Snusk” har spelat mer än 1.000 skolföreställningar.

Läs mer...

KOREOGRAFIN – DÖDEN (två olika programpunkter)

Presenteras av Johanssons Pelargoner och Dans – Lisen Ellard & Mattias Lechn

INFO: Ålder: åk 9 och uppåt – Spelas: kl 16.35–17.50 – Scen: Danscentrum, Jungfrugatan 7

16.35–16.50 Presentation av Koreografin på olika språk
Johanssons pelargoner och dans berättar om sitt arbete med att översätta hörlursföreställningen Koreografin till 10 språk – sker i foajén hos Danscentrum. Att kunna delta i föreställningen tillsammans fast man inte delar samma språk, kan bli en brygga över språkbarriärer och ett jämlikt möte genom scenkonsten.

16.55–17.50 DÖDEN av Lisen Ellard & Mattias Lech – i stora Danssalen
En deltagarbaserad föreställning där publiken, genom text och rörelse, bjuds in till att undersöka och meditera över existensiella, fysiska och meta-fysiska frågor rörande liv, död, döende, sina egna kroppar, dess funktioner och den sociala kontext de befinner sig i.

Läs mer...

RÖDA RUMMET

Presenteras av Strindbergs Intima Teater

INFO: Ålder: 14-19 år – Spelas: kl 19.00–20.00 – Scen: Strindberg Intima Teater – Speltid: 60 min

Mötet med Strindbergs Röda Rummet började i ett klassrum på Kungsholmens Gymnasium. En vikarie i ämnet svenska stiger flärdfullt in genom dörren. Hon säger: ”Just nu är ni elever på ekonomisk linje men ni bestämmer själva vilken riktning era liv ska ta och ni kan bli precis det ni själva vill.”
Efter den dagen blev inget sig likt.
Föreställningen utgår från August Strindbergs genombrottsroman Röda Rummet (1879). Den handlar om en ung man som lämnar sin ämbetsmannabana och blir en del av en konstnärsgrupp som kämpar mot etablissemanget. Men den utspelar sig också på Röda rummet på Berns salonger i Stockholm 1979 där Anette Sallmander lever bohemliv i punkens era.

Läs mer...