PÅ SCEN
Föreställningar
Här hittar du alla föreställningar som spelas på Stjärnkalaset. Föreställningarna ligger i tidsordning. Du kan sortera efter ålder genom att välja ålderskategorier. Tips! För att komma tillbaka till hela listan klickar du på Alla.
Mitt eget spår
När du klickar på Lägg till i mitt eget spår på föreställningarna hamnar dessa till höger på sidan. Tips! Om du ångrar dig klickar du på krysset efter namnet på föreställningen så tas den bort.

SPRÅKET

Presenteras av 4:e teatern

INFO: Ålder: Högstadiet & gymnasiet- Spelas: kl 14.30–15.30 – Scen:Teaterstudio Lederman – Speltid: 60 min

OM SPRÅK OCH MAKT Under en interaktiv temadag undersöker 4:e teatern hur förskjutningar av ords betydelser kan normalisera åsikter som tidigare uppfattas som extrema.
Temadagen består av en föreläsning samt en interaktiv gestaltningsuppgift.

1: FÖRELÄSNING MED CARLOS ROJAS Hur går det till när politiker etablerar nya ord som utanförskap? Vad händer när naturord som storm eller våg används för att beskriva något vi vill framställa som våldsamt? Utifrån sitt mångåriga analysarbete med integration och språk undersöker föreläsaren Carlos Rojas hur betydelser av ord förskjuts i form av så kallade ekvivalenskedjor. Nämns till exempel alltid ordet fattigdom i samband med miljonprogram så kommer ordet miljonprogram att byta betydelse.

2: INTERAKTIV GESTALTNING Här leker vi med ord och betydelser genom övningar i improvisationsteater med skåde- spelarna och Fredrik Lundqvist och Sara

Franceschi i en för tillfället skräddarsydd improvisationsteatershow. Här får eleverna beröra tematiken på ett praktiskt, roligt och kreativt sätt. PRAKTISKA FÖRUTSÄTTNINGAR Antal deltagare 30 eller efter överenskommelse.

Tid och upplägg Vi skräddarsyr efter önskemål. T ex föreläsning 30 min, 15 min frågestund, 15 min paus, 30 min improshow.

Medverkande: Carlos Rojas är författare, debattör och föreläsare. Han startade tidningen Gringo och har varit krönikör i Metro och Aftonbladet. Carlos är analyschef på Sweden Research där han bland annat analyserar kommuners flyktingmottagande. 2017 skrev han boken Var går gränsen? Om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps.

Sara Franceschi har undervisat i teaterimprovisation sedan 2013 och brinner för att bidra till människors sceniska och personliga utveckling. Hon är sångerska, skådespelerska och improvisatör och är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola och Lecoq i Paris.

Fredrik Lundqvist är teaterchef på 4:e teatern, skådespelare och regissör. Som teaterpedagog blandar han sömlöst konst och pedagogik. Det uppmärksammades i samband med föreställningen Troja har fallit, vilken Västmanlands Läns Tidning kallade ”en pedagogisk seger för 4:e teatern”.

Passar för Skapande skola
Finns lärarhandledning och annat kringmaterial
Mer info